Intrebari frecvente

Intrebari frecvente despre mediere

Este sau nu obligatorie medierea?

Contrar a ceea ce se vehiculeaza in randul persoanelor neavizate, si inclusiv in presa, medierea ca mod de solutionare a conflictului nu este obligatorie. Obligatorie este participarea la sedinta de informare privind avantajele medierii, sedinta la care mediatorul prezinta partilor avantajele recurgerii la mediere, iar partile vor avea posibilitatea sa opteze sau nu pentru mediere.

Cat dureaza medierea ?

Durata medierii se socoteste de la semnarea contractului de mediere. Prima sedinta de mediere poate avea loc, daca toate partile sunt de acord, chiar in ziua in care se semneaza contractul de mediere.

In functie de gradul de complexitate al conflictului, de abilitatea mediatorului dar si de deschiderea partilor, de implicarea lor si de dorinta lor de a gasi o cale de mijloc cat mai repede, conflictul se poate stinge in prima sedinta de mediere, deci poate dura o zi.

Daca acest lucru nu este posibil, daca partile chemate la mediere colaboreaza mai greu sau nu sunt dispuse sa faca concesii, mediatorul va depune eforturi mai mari si mai indelungate pentru a concilia partile, pot avea loc mai multe sedinte de mediere, unele separate (doar cu una dintre parti), astfel incat durata medierii se poate extinde.

Ce costuri presupune medierea ?

Medierea propriu-zisa presupune achitarea unui onorariu mediatorului (care se stabileste de catre mediator in functie de reperele cazului concret), precum si achitarea de eventuale cheltuieli cum ar fi: taxe postale cu invitarea celeilalte parti la mediere, etc.

Partile, daca se inteleg, pot sa achite impreuna onorariul mediatorului si cheltuielile de mediere, in mod egal sau in alta proportie aleasa de ele (o parte mai mult, o parte mai putin).

Daca partile vor sa consfinteasca acordul de mediere la instanta, taxa de timbru este de 20 RON. Acordul de mediere se poate autentifica si la notar, contra unei taxe notariale care va fi stabilita de biroul notarial respectiv.

Ce se intampla daca medierea esueaza ?

Daca medierea esueaza, partile sunt libere sa se adreseze instantei competente pentru solutionarea conflictului. Pe perioada medierii (de la incheierea contractului pana la intocmirea procesului-verbal de inchidere a medierii), cursul prescriptiei dreptului la actiune se suspenda.

In cazul litigiilor penale, daca procedura de mediere a fost declansata in termenul prevazut de lege pentru introducerea cererii prealabile, acest termen se suspenda pe perioada medierii, iar in caz de esec al medierii, persoana vatamata poate introduce plangerea prealabila in acelasi termen, care isi va relua cursul.

Ce se intampla daca partile nu respecta acordul ?

Este de preferat ca acordul de mediere sa fie autentificat de notar sau consfintit de instanta, pentru ca partile sa aiba astfel un titlu executoriu impotriva celeilalte parti, in caz de nerespectare a acordului.

In acest fel, partea care nu respecta obligatia poate fi executata silit, conform art. 628 din Noul Cod de Procedura Civila. Aceasta insemna ca, daca una dintre parti nu respecta intelegerea cuprinsa in acordul de mediere, cealalta parte se poate adresa direct executorului judecatoresc.

Daca partile vor sa consfinteasca acordul de mediere la instanta, taxa de timbru este de 20 RON. Acordul de mediere se poate autentifica si la notar, contra unei taxe notariale care va fi stabilita de biroul notarial respectiv.

Pot sa divortez la mediator ?

Mediatorul nu poate sa pronunte divortul, insa prin mediere sotii pot incheia un acord privind desfacerea casatoriei si privind toate aspectele accesorii divortului (exercitiul drepturilor parintesti, contributia parintilor la intretinerea copiilor, stabilirea domiciliului copiilor, etc).

Cum are loc medierea in cauzele penale ?

Se arata prin lege ca nici partea vatamata nici faptuitorul nu pot fi constransi sa accepte medierea.

Totusi, este obligatorie parcurgerea procedurii de informare privind avantajele medierii in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul a fost identificat, de exemplu in cazul urmatoarelor infractiuni:

– lovirea sau alte violente – art. 180 Cod Penal;

– vatamarea corporala – art. 181 Cod Penal;

– vatamarea corporala din culpa – art. 184 Cod Penal;

– violarea de domiciliu – art. 192 alin (1) Cod Penal;

– amenintarea – art. 193 Cod Penal;

– violarea secretului corespondentei – art. 195 Cod Penal;

– divulgarea secretului profesional – art. 196 Cod Penal;

– violul – art. 197 alin. (1) Cod Penal;

– seductia – art. 199 Cod Penal;

– furtul savarsit in anumite conditii – art. 210 Cod Penal;

– abuzul de incredere – art. 213 Cod Penal;

– tulburarea de posesie – art. 220 Cod Penal;

– gestiunea frauduloasa – art. 214 Cod Penal;

– abandonul de familie – art. 305 Cod Penal;

– nerespectarea masurilor privind incredintarea minorilor – art. 307 Cod Penal;

– tulburarea folosintei locuintei – art. 320 Cod Penal.

Daca victima nu dorescte sa participe la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul, sedinta se va tine separat.

Daca partile recurg la mediere si victima nu doreste sa fie in aceeasi incapere cu faptuitorul, sedintele de mediere se pot tine separat.

Daca medierea se desfasoara inaintea inceperii procesului penal (inaintea depunerii plangerii prealabile de catre victima/persoana vatamata), iar medierea se incheie prin impacarea partilor, persoana vatamata nu mai poate sesiza, pentru aceeasi fapta organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata.