Care sunt etapele medierii?

image_pdfimage_print

Etapele medierii

In linii mari, pana la semnarea acordului de mediere se parcurg urmatoarele etape:

Partea interesata in solutionarea unui litigiu (sau, de ce nu, ambele parti) se adreseaza mediatorului solicitand medierea.

Daca la mediator se prezinta numai una dintre parti si solicita mediatorului sa faca demersuri pentru a invita cealalta parte, mediatorul invita cealalta parte la informare si mediere. Se va incheia in acest sens un contract de pre-mediere.

Daca cealalta parte nu raspunde invitatiei sau refuza in scris in mod explicit medierea sau nu se prezinta de doua ori la datele stabilite pentru semnarea contractului de mediere, medierea se considera, potrivit legii, neacceptata.

Daca partea invitata se prezinta la data si locul convocarii, se incheie contractul de mediere cu ambele parti si se incepe procedura de mediere propriu-zisa. Medierea se poate desfasura intr-o singura sedinta sau in cateva sedinte, comune (cu ambele parti) sau separate. Mediatorul va face eforturi ca partile sa ajunga la un acord intr-un termen cat mai scurt si intr-un numar cat mai mic de sedinte, insa acest lucru cu siguranta va depinde si de abilitatile de conciliator ale mediatorului si de complexitatea litigiului, in anumite situatii fiind necesara consultarea unui expert, obtinerea de adrese sau inscrisuri, etc.

Daca partile, in urma medierii, nu reusesc sa gaseasca o cale comuna de solutionare a conflictului, se incheie un proces-verbal de inchidere a medierii si partile au calea instantei.

Daca se ajunge numai la un acord partial, se poate redacta acest acord privind aspetele asupra carora partile au convenit, iar cu privire la celelalte aspecte inca disputate, partile se pot adresa instantei.

Daca partile ajung la un acord, se incheie un proces-verbal de inchidere a medierii si preferabil si un acord de mediere in scris, care exprima vointa partilor si termenii intelegerii. De regula, acest acord se redacteaza de catre mediator, cu exceptia cazului in care partile si mediatorul convin prin contract altfel.

Pentru a da intelegerii lor valoare de titlu executoriu, partile pot sa se adreseze unui notar pentru autentificarea acordului sau se pot adresa instantei pentru a pronunta o hotarare de confintire a acordului. Taxa de timbru pentru o astfel de cerere este de 20 RON.

In cazul in care intelegerea prevede transferului unui drept de proprietate privind bunuri imobile, alte drepturi reale, partaje, cauze succesorale, obligatoriu se incheie un acord scris si obligatoriu acesta trebuie autentificat de notar sau consfintit de instanta de judecata.

In cazurile in care intelegerea sau acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, taxa de timbru pentru consfintirea acordului se calculeaza astfel:20 RON, la care se adauga 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru actiunea in revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat. In cazul in care intelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixa de 20 RON se adauga 50% din valoarea taxei care s-ar datora in caz de introducere a unei cereri in instanta, taxa prevazuta de art. 5 din OUG 80/2013.

Abonare newsletter

Socializeaza cu noi

Back to Top