Mediere sau proces ?

image_pdfimage_print

Mediere sau proces ?

De ce sa aleg medierea ?

Uitati aici o lista de avantaje ale medierii fata de solutionarea conflictului prin instanta.

Proces in instanta

Solutionare prin Mediere

Confidentialitate Sedintele de judecata sunt publice, cele mai intime detalii sunt dezvaluite in fata intregii audiente. Sedintele de mediere sunt confidentiale si obligatia de confidentialitatea este prevazuta prin lege
Costuri Reduse Un proces in instanta presupune: taxa de timbru pentru prima instanta, taxa timbru apel, taxa timbru recurs, onorariu de avocat pe fiecare etapa procesuala, eventuala cautiune, eventuale onorarii de expert, onorariu executor judecatoresc daca sentinta se pune in executare. In plus, partea care pierde poate fi obligata sa suporte si cheltuielile judiciare ale celeilalte parti. Medierea presupune achitarea unui onorariu mediatorului, onorariu care poate fi negociat in functie de reperele cazului (complexitate, numar de parti, etc)
Timp Redus
Durata unui proces poate fi de cativa ani si presupune si judecarea cailor de atac, eventual executare silita. Ca exemplu durata variaza intre 2 ani (un litigiu fond-apel-recurs de complexitate mica) pana la aproximativ 10 ani (in cazul unui litigiu complex). Durata unei proceduri de mediere este mica, ca exemplu intre cateva zile si cateva saptamani, in functie de complexitatea cazului si de abilitatile mediatorului.
Solutie favorabila ambelor parti
Solutia instantei va fi favorabila numai uneia dintre parti. Cineva castiga, cineva pierde. Solutia gasita prin mediere este favorabila ambelor parti. Partile negociaza pana gasesc o cale comuna, o intelegere reciproc convenabila.
Decizia Decizia apartine instantei si soarta partilor este in mana instantei. Decizia apartine partilor, ele hotarasc cum vor sa solutioneze conflictul.
Relatia dintre parti
In urma unui proces, partile strica relatiile dintre ele, de multe ori si cu consecinte negative pentru cel din jur (cum e cazul copiilor, in cazul divortului). In urma medierii, partile raman in bune relatii, pentru ca sunt multumite ca au gasit o solutie reciproc favorabila si au interes ca fiecare dintre ele sa respecte aceasta intelegere.
Stres Redus
Un proces in instanta presupune mult stres, ca o consecinta a tuturor celor de mai sus: timpul de asteptare, taxele care trebuie achitate, relatiile de dusmanie care intervin intre parti, solutia care nu se cunoaste pana la final, etc. Procedura de mediere nu este stresanta pentru ca: se desfasoara intr-un cadru placut, informal, dureaza cel mult cateva saptamani, presupune costuri net inferioare variantei litigioase si se solutioneaza in favoarea ambelor parti.
Flexibilitate Un proces are loc intr-un cadru formal, termenele sunt fixe si de cele mai multe ori nu convin partilor, regulile instantei de judecata sunt inflexibile. In mediere data si locul sedintei se stabilesc in functie de posibilitatile de prezentare ale ambelor parti.

Back to Top